400 UDARACA – ČETVRTAK, 3. 10. U 16:30 – RENDEZ-VOUS AU CINÉM – ULAZ SLOBODAN

400 UDARACA
ČETVRTAK, 3. 10. U 16:30
RENDEZ-VOUS AU CINÉMA
ULAZ SLOBODAN

IZVORNO IME: Les quatre cents coups
REŽIJA: François Truffaut
ULOGE: Jean-Pierre Leaud, Claire Maurier, Albert Rémy, Guy Decomble
ŽANR: drama
TRAJANJE FILMA: 99 min
GODINA: 1959.
DRŽAVA: Francuska

SADRŽAJ FILMA:
Pariz tijekom druge polovine 50-ih godina prošlog stoljeća. Pučkoškolac Antoine Doinel dječak je koji se i kod kuće i u školi suočava s brojnim nevoljama. Dok kod kuće nailazi na nerazumijevanje majke Gilberte i očuha Juliena, koji su često odsutni, Antoine u školi mora podnositi budnu pasku strogog učitelja francuskog jezika zvanog Listić, koji dječaka smatra propalicom, osobito nakon što ga uhvati u plagiranju Balzacove proze.
Budući da roditelji često nisu pored njega, Antoine utjehu pronalazi u intenzivnom maštanju o nekoj ljepšoj svakodnevici, a nerijetko se upušta i u sitne prijestupe i nestašluke. Kad nakon niza takvih nepodopština s najboljim prijateljem Renéom Bigeyjem iz očuhove radne sobe ukrade pisaći stroj, želeći njegovom prodajom zaraditi nešto novca za bijeg od kuće, Antoine će dospjeti u policijsku postaju.
No neće znati da je to tek početak njegova sukoba sa zakonom i da će ubrzo, nakon noći provedene u zatvorskoj ćeliji s prostitutkama i lopovima, završiti u domu za maloljetne delinkvente.
U kreiranju priče svog dugometražnog scenarističkog i redateljskog prvijenca, za koji je na festivalu u Cannesu 1959. godine nagrađen kao najbolji redatelj, a film je godinu kasnije nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg izvornog scenarija te 1961. za prestižnu nagradu BAFTA u dvjema kategorijama, glasoviti francuski filmaš François Truffaut (Jules i Jim, Nježna koža, Pucajte u pijanista, Američka noć) nadahnuće je pronašao u vlastitom nesretnom djetinjstvu i odrastanju. Izvorno namjeravajući snimiti kratki film, Truffaut se nakon temeljite analize vlastita života ipak odlučio za dugometražno djelo, film posvećujući svom u studenom 1958. godine preminulom prijatelju i intelektualnom guruu novog vala Andreu Bazinu.