TESLA – PUNI KRUG – UTORAK, 22. 10. u 11:00 – PERFORMANS

TESLA – PUNI KRUG

UTORAK, 22. 10. u 11:00

PERFORMANS – DOM KULTURE

KAZALIŠTE TVORNICA LUTAKA

Izvedba je samo za unaprijed najavljene skupine

 

Veliko nam je zadovoljstvo najaviti performans „Tesla – Puni krug“ koji će se održati u utorak 22. studenoga s početkom u 11:00 sati, u Domu kulture. Autorski tim koji je donio malenost Smiljana pod svjetla velikog New Yorka, kao što je to napravio i sam Tesla prije 140 godina, čine Petra Radin i Mario Kovač. Premijera ovog posebnog projekta o životu genijalnog Nikole Tesle održana je u New Yorku, u studenom 2023. godine.

Smiljan i New York dvije su susjedne točke iste kružnice. Zatvaraju puni krug života i djela jednog od najvećih umova svih vremena. Taj stanovnik svijeta znao je da su prilike negdje daleko, no znao je i da se budućnost nalazi upravo ovdje, u njegovoj glavi.

Taj spoj dalekog i domaćeg, nepoznatog i bliskog, klasičnog i modernog donosi i kazalište Tvornica lutaka performansom posvećenom Nikoli Tesli, nastalom povodom 80. obljetnice njegove smrti. Uz glazbenu kulisu koja se proteže od ličkog folklora do opernih arija te video podlogu snimanu na autentičnim lokacijama Teslina rodnog mjesta, performans “Tesla – Puni krug” donosi sintezu Teslina genija i duhovnog bića, jer jedno bez drugog vjerojatno ne bi postojalo.

U Tesline cipele ušao je prvak Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, Vladimir Tintor, Teslinu majku utjelovljuje prvakinja Hrvatskoga narodnog kazališta u Varaždinu, Hana Hegedušić, Teslinu golubicu igra sopranistica Josipa Bilić, dok je za klavirsku pratnju zadužen ravnatelj Zagrebačke filharmonije, pijanist Filip Fak.