PRIČA O TUPSONIMA ILI ZAŠTO TREBA UČITI, kaz. predstava za djecu (2 izvedbe), ponedjeljak, 17. 2.

PRIČA O TUPSONIMA ILI ZAŠTO TREBA UČITI

PONEDJELJAK, 17. 2. 2020.
(DVIJE IZVEDBE PREDSTAVE)

SAMO ZA ORGANIZIRANE DOLASKE!

*Gostovanje ostvarujemo uz potporu Ministarstva kulture RH i Grada Nova Gradiška.

Tekst i režija: Hrvoje Zalar
Glume: Anja Đurinović Rakočević/Mateja Majerle, Hrvoje Zalar
Scenski pokret: Maja Đurinović

ULAZ BESPLATAN!

Djecu moramo upućivati, često i tjerati na učenje. To se samo po sebi razumije. Ali na jednostavno dječje pitanje „zašto treba učiti?“ odgovor i nije tako lak. Možemo li mirne duše spominjati uspješnu karijeru, veću plaću, ugled u društvu…? Teško. Najbolji učenici neće voziti najskuplje automobile, a ako i hoće to neće biti zato jer su bili najbolji učenici. Dakle, vratimo se postavljenom pitanju.
„Kazalište Prijatelj“ pokušava prijateljski, duhovito na njega odgovoriti. Predstava govori o narodu Tupsona koji se jako voli igrati balonima. Učenje im zna biti malo dosadno, ali su shvatili da je ono potrebno. Ako ne učiš, onda ništa ne znaš, a znanje donosi MOĆ, u najopćenitijem i najširem smislu. I pomoću nje se lakše boriš protiv nevolja i velikih Glupsona kojih, nažalost, u životu nikad ne nedostaje.
Naime, u svijetu Glupsona pojavio se Veliki Vladar Glupson Prvi i Posljednji i podanicima oteo sve balone, tj. ukrao im je igru. Da bi vratili svoje balone i opet stekli pravo na igru Glupsoni moraju početi učiti…
I zato cijeli svoj vijek Tupsoni (a to smo metaforički svi mi) bježimo od toga da budemo Glupsoni (da ništa ne znamo) i želimo biti Pametnjakovići (pa da sve znamo). E sad…Glupsoni nikad ne uče, a Pametnjakovići se nikad ne igraju! Tupsoni jedini znaju da ni jedno ni drugo nije dobro! Uostalom, igra je najljepše i najlakše učenje!

Predstava je namijenjena djeci od 7 do 12 godina.