VATROMET KULTURE 2019.

VATROMET KULTURE

I ove godine u Pučkom otvorenom učilištu M. A. Relković Nova Gradiška od siječnja se održavaju  aktivnosti u sklopu nagrađenog projekta VATROMET KULTURE kojim se nizom edukativnih, kreativnih radionica, koncertima klasične glazbe, izložbama, predstavama… želi  djeci približiti kultura i umjetnost kao sastavni dio obrazovanja. Projekt koji je POUMAR pokrenuo s ciljem kazališnog, glazbenog i likovnog opismenjavanja djece i mladih provodit će se tijekom šest mjeseci, a svaka aktivnost je prilagođena određenoj skupini djece i mladih.

U okviru projekta u siječnju smo održali  edukativni koncert naše proslavljene pijanistice Ide Gamulin čiji osebujni pijanizam plijeni pozornost domaće i svjetske glazbene scene već 30 godina. Ova poznata umjetnica će uz skladbe F. Schuberta, F. Chopina i B. Papandopula našim osnovnoškolcima i srednjoškolcima na iznimno stručan način pokušati približiti klasičnu glazbu.

Iduća aktivnost projekta obuhvaća likovnu radionicu za starije vrtićke skupine naziva Grad u kojem živim, koja će se održati 7. 2. u 9, 30  pod stručnim vodstvom Josipe Stojanović,  mag. educ. lik. kuture, nakon čega slijedi otvorenje izložbe naziva Perfectly unperfect autorice Josipe Stojanović.

U sklopu iduće aktivnosti projekta POUMAR 12. veljače organizira gostovanje kazališne predstave Plesna haljina žutog maslačka, Kazališta Prijatelj, nastalu prema sada već klasiku hrvatske dječje književnosti „Plesnu haljinu žutog maslačka“ Sunčane Škrinjarić u režiji Hrvoja Zalara. Prelijepa bajka Sunčane Škrinjarić upućuje djecu da druge ne smijemo prosuđivati na osnovi vanjskog izgleda ili ljepote odjeće. I jedno i drugo je prolazno. A dobrota i pomoć često dolaze od onih koji nisu ni lijepi ni bogati. Predstava je namijenjena djeci od 4 do 12 godina. U predstavi glume: Anja Đurinović, Selma Mehić, Karmen Sunčana Lovrić, Hrvoje Zalar. Održat ćemo dvije izvedbe predstave, jednu s početkom u 10,00, a drugu s početkom u 12,00 sati.

U ožujku ćemo za više razrede osnovnih škola održati besplatnu projekciju prekrasnog, dirljivog i poučnog filma Čudo, temeljenog na iznimno čitanom i popularnom romanu R.J. Palacio. Film je režirao Stephen Chbosky, a glume Julia Roberts, Owen Wilson, Jacob Tremblay

U ožujku ćemo, povodom Svjetskog dana kazališta za djecu i mlade, ugostiti i Kazalište Hotel Bulić s predstavom Kako je Potjeh tražio istinu sa sjajnim Lukom Nižetićem u glavnoj ulozi. Predstava je namijenjena uzrastu od 4. – 6. razreda OŠ.

Za naše malo starije školarce, u ožujku ćemo organizirati gostovanje kazališta Tirena s vrlo poučnom i zabavnom  predstavom #Generacija. To je predstava koja se bavi utjecajem tehnologije na odrastanje te kvalitetu i način života, obzirom na činjenicu kako nove generacije gotovo od rođenja imaju pristup internetu i virtualnom svijetu te je stoga danas normalno voditi svojevrstan paralelni život na društvenim mrežama.

#Generacija, predstava namijenjena 6., 7. i 8. razredima osnovnih škola te 1. i 2. razredima srednjih škola s područja Grada Nova Gradiška. Predstava promatra stvarnost u kojoj je ljudska interakcija uživo sve rjeđa. Postavlja se pitanje kako svijet bezbrojnih opcija, u kojem smo sve manje u dodiru sa fizičkom stvarnošću, utječe na pojedinca i kako se u tom svijetu nositi s emocijama. Režiju ove izvanredne predstave potpisuje Tina Hofman, tekst i dramaturgiju Nina Horvat, a igraju Nikolina Ljuboja i Ivan Bošnjak.

 

U travnju ćemo organizirati koncert ansambla Šercar’s  Jazziana Croatice koju čine vrhunski hrvatski glazbenici (Vojkan Jocić – sax, Hrvoje Galler – klavir, Elvis Penava – gitara, Borna Šercar – bubnjevi).

 

Jazziana Croatica predvodnica je instrumentalnog etno jazza-a u novije doba. Motto ansambla je spajanje hrvatskog melosa s americkim jazz fundusom u svrhu dobijanja muzičkog sadržaja specificnog baš za ovo podnjeblje. Potvrda uspjeha te koncepcije su brojni nastupi diljem svijeta i nagrade(Porini, nagrada Franjo Dugan, nagrada HDS-a..itd)

Ansambl osnovan je 2009. godine, nastoji očuvati hrvatsku glazbenu baštinu s raznim folk utjecajima i nametnuti neke nove “standarde” u hrvatskom jazz izričaju. Jedan od ciljeva ansambla je proizvesti zvuk autentičan podneblju u kojem živimo i stvoriti brand koji će biti prepoznatljiv hrvatski. Na repertoaru su orginalne skladbe inspirirane melosom hrvatskog podneblja i obrade nekih poznatih narodnih tema i etno elemenata što ih susrećemo u klasičnoj glazbi (primjer; Gotovac-Ero…,Bersa-Suncana polja, Marjane, Marjane..itd..).

Iduće aktivnosti projekta VATROMET KULTURE obuhvaćaju edukativno – kreativnu dramsku radionicu za srednjoškolce, koja će se  pod stručnim vodstvom mr. sc. Nikice Viličić, održavati od do svibnja, a čiji je krajnji proizvod predstava koju izvode polaznici.

Održat ćemo i  radionicu suvremenog plesa za srednjoškolce koja će se također odvijati od veljače do svibnja. Radionica je zasnovana na pokretu i plesu. Uključivanjem plesa u kretanje razvija se kreativnost, sloboda, tjelesna i psihička stabilnost. U radu se koriste tehnike suvremenog i modernog plesa, a velik dio radionice posvećen je improvizacijama i razvijanjem osobnog načina kretanja i izražavanja te na pronalazak svog osobnog tjelesnog izraza, razvijanje navike razgibavanja, održavanje tjelesne aktivnosti te osvješćivanje cijelog tijela. Radionica će rezultirati plesnom sekvencom.

Kako je povećan broj problema i bolesti uzrokovanih stresom, pogotovo kod mlađih osoba, na ovaj se način, uz svladavanje osnovnih tehnika suvremenog plesa, želi, kroz plesni izričaj i glazbu, omogućiti sudionicima fizičko i psihičko blagostanje koje ovaj oblik umjetnosti nudi.

Za naše vrtićance, od veljače do svibnja održavat će se likovna radionica pod stručnim vodstvom akademskog slikara Tomislava Šilipetra, a radionica će rezultirati izložbom radova polaznika radionice.

Sve aktivnosti u sklopu projekta odvijaju se uz potporu Ministarstva kulture RH.

Sve aktivnosti u sklopu projekta su besplatne.

Programi projekta VATROMET KULTURE  uvelike pridonose razvoju i edukaciji publike, odnosno omogućivanju konzumacije vrijednog umjetničkog sadržaja širem krugu publike, posebno djece i mladih.

 

Projektom se u šest mjeseci planira ugostiti oko 2600 djece i mladih.