BIJEG – PONEDJELJAK, 25. 4. U 16:30

BIJEG

 

PONEDJELJAK, 25. 4. U 16:30

 

IZVORNO IME: Flugt

REDATELJ: Jonas Poher Rasmussen

ŽANR: animirano dokumentarni

TRAJANJE FILMA: 89 min  

GODINA: 2021.

DRŽAVA: Danska

DOBNA PREPORUKA: 15

BESPLATNA PROJEKCIJA

 

S veseljem najavljujemo još jednu suradnju sa ZFF-om!

 

SADRŽAJ FILMA:

Amin Nawabi pseudonim je 36-godišnjeg uglednog sveučilišnog profesora koji se bori s bolnom tajnom koju je potiskivao 20 godina, a koja sada prijeti da će uništiti život koji je izgradio za sebe i svog budućeg muža. Obraćajući se svom bliskom prijatelju i školskom kolegi, nagrađivanom redatelju Jonasu Poheru Rasmussenu, u ovom animiranom dokumentarcu Amin prvi put otkriva priču o nevjerojatnom putovanju koje je doživio u djetinjstvu kao izbjeglica iz Afganistana. Bijeg je nezaboravna priča o samospoznaji prikazana putem intimnih intervjua između Jonasa I Amina koja pokazuje da je budućnost moguće izgraditi jedino uz suočavanje s prošlošću. Animacijom se redatelj oslobađa konvencija i ograničenja dokumentarne forme i u njoj pronalazi emotivan i originalan način rekreiranja putovanja koje je dosad postojalo samo u Aminovim sjećanjima. Uz vješto tempirane arhivske snimke iz Aminove price Rasmussen izvodi snažan i strukturiran narativ koji je pomeo filmske festival diljem svijeta. Štoviše, Bijeg je prvi film u povijesti nagrada Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti koji je istovremeno bio nominiran u kategorijama najbolje animiranog, dokumentarnog i stranog filma.

 

RECENZIJE:

“Izvanredna izbjeglička priča ispričana na dirljiv i odvažan način” Benjamin Lee, The Guardian

 

“Bezbroj je filmova snimljeno na temu migrantske krize, ali nijedan ne pokazuje savršenu dozu domišljatosti Bijega” Eric Kohn, IndieWire

 

“Nevjerojatno intiman čin povjeravanja i dijeljenja” Peter Debruge, Variety

 

 

Ulaznice možete rezervirati putem e-maila: domkulturenovagradiska@gmail.com, na br. telefona: 035/331-010, kupiti u tajništvu Učilišta radnim danom od 7,00 do 15,00 i na blagajni, sat vremena prije projekcije.