Dani medijske pismenosti, 10. do 12. travnja

DANI MEDIJSKE PISMENOSTI 
10. do 12. travnja 
Dom kulture

I ove godine Pučko otvoreno učilište M. A. Relković u suradnji s HAVC- om i HFS-om nudi program filmova koji na izravan ili posredan način govore o različitim temama vezanima uz medije – i to na način da se radi o filmovima koji su sami po sebi pogodni za nastavu filmske umjetnosti i poticanje filmske pismenosti, ali svojim sadržajem, stilom ili formalnim obilježjima dodatno korespondiraju s temama medijske pismenosti i medijske kulture. Općeniti odgojno-obrazovni ishodi koji se žele ostvariti ovim programom su razlikovanje filmske i medijske pismenosti, prepoznavanje medijskih elemenata u sadržajnim i formalnim odrednicama filma te osvještavanje poetike i izražajnih konvencija pojedinih filmskih rodova – dokumentarnog, igranog i eksperimentalnog.
Filmovi su, dakako, odabrani i zato što su zabavni i zanimljivi za gledanje te poticajni za daljnje rasprave. Svih ovih deset naslova tijekom protekle dvije-tri godine korišteni su na brojnim
metodičkim radionicama za nastavnike koje je HAVC organizirao u sklopu djelatnosti Projekta filmske pismenosti, a neke od filmova čak i potpisuju nastavnici – polaznici Škole medijske kulture ‘Dr. Ante Peterlić’ Hrvatskog filmskog saveza – što bi učenicima moglo biti dodatna zanimljivost.
Filmovi su podijeljeni u dvije skupine – za predmetnu nastavu (5. – 8. razred) te za srednju školu. 

Program za osnovnoškolce održat će se u srijedu, 10. 4. od 15,00 do 17, 30, a za srednjoškolce u četvrtak, 11. 4. od 10,00 do 11, 30. sati.
Autori/ce programa i metodike su Ana Đordić, Jelena Modrić, Višnja Vukašinović i Uroš Živanović.

Voditeljica programa je prof. Darija Šćukanec.

Dani medijske pismenosti projekt su Agencije za elektroničke medije i UNICEF-a Hrvatske, odnosno njihovog zajedničkog portala medijskapismenost.hr, kojem je i HAVC jedan od pokretača (2016.) Prvi put Dani su održani prošle godine uz niz događanja, radionica, predavanja, prezentacija i projekcija
po cijeloj Hrvatskoj, uključujući i u nekim kinima, uz odličan odaziv škola, učenika, nastavnika, roditelja i odgajatelja. U obilježavanju je prošle godine prigodnim programom sudjelovalo i Pučko otvoreno učilište M. A. Relković.

Sudjelovanje u programu je besplatno!