FA “ZAGREB – MARKOVAC” – NEDJELJA, 11. LIPNJA U 19:00 – DOM KULTURE

Pozivamo vas na cjelovečernji plesni koncert Folklornog ansambla “Zagreb-Markovac” u nedjelju, 11. lipnja s početkom u 19:00 sati u Domu kulture.

Svoj dugogodišnji entuzijazam i profesionalizam, kojim doprinose očuvanju hrvatske baštine i tradicije, predstavit će koreografijama iz raznih dijelova lijepe naše: Baranje, Posavine, Međimurja, Zlarina, Stažnjevca, Kalinovca, Sesvetskog prigorja, Gorskoga kotra i Nerezina.

Ulaz je slobodan.

Veselimo se vašem dolasku!

 

FA Zagreb-Markovac jedan je od najboljih amaterskih folklornih ansambala Grada Zagreba, osnovan 1945. godine, a danas na svom repertoaru ima preko 70 koreografija iz gotovo svih dijelova Hrvatske te raznovrsne koreografije Hrvata izvan domovine. Ansambl izvodi i velik broj vokalno-instrumentalnih djela, a može se pohvaliti i velikom, skoro pa i muzejskom zbirkom, originalnih narodnih nošnji, ali i replika. Ansambl također sudjeluje na velikim europskim folklornim festivalima, te je i dobitnik Porina za najbolji album folklorne glazbe, pod nazivom “Croatian folklore gold”. Najveći uspjeh postigao je 1996. godine u Poljskoj, osvojivši Grand prix na međunarodnomu festivalu u Zywiecu kraj Krakowa.

U svom radu Ansambl surađuje s brojnim, istaknutim etnolozima, koreolozima, koreografima kako bi scenska primjena folklora imala znanstvenu osnovu i temeljila se na izvornom plesu, muzici i običajima. Među brojnim suradnicima potrebno je istaknuti nekoliko najeminentnijih s kojima je Ansambl najviše surađivao, a to su Ivan Ivančan, dugogodišnji mentor Ansambla, prof. Andrija IvančanGordan Vrankovečki, Miroslav Šilić, Zvonimir Ljevaković, Gordana i Zlatko Potočnik, Ivan Ivančan ml., Marijan Makar, Vladimir Kuraja, Božo Potočnik, Branko Šegović, Siniša Leopold i Mojmir Golemac.