IZLOŽBA JAKOVA GAVRANA „OPIPLJIVI SNOVI“ – PONEDJELJAK, 28. 2. U 10:00

IZLOŽBA „OPIPLJIVI SNOVI“ GLUMCA, REDATELJA I AUTORA FILMA JAKOVA GAVRANA

PONEDJELJAK, 28. 2. U 10:00

SAMO ZA UNAPRIJED NAJAVLJENE GRUPE

 

OPIS IZLOŽBE:

„Opipljivi snovi“ naziv je izložbe  redatelja i autora Jakova Gavrana nastale u procesu izrade kratkometražnog stop motion animiranog filma “RON- Vitez od jutarnjeg drveta- Avantura u Balkaniji zemlji ludesa” .

 

Izložba posjetitelje uvodi u svijet srednjovjekovlja i fantasy literature za koju je Jakov Gavran dio inspiracije pronašao u filmskom opusa Mela Brooksa, ali i u njemačkoj srednjovjekovnoj arhitekturi. Lijepo opremljena izložba prikazuje različite lokacije poput šume, gradova i dvoraca, ali i dvadeset i pet lutaka raznih staleža i poziva – od čarobnjaka, seljaka, kraljeva, mesara, stražara, ratnika, čudovišta do životinja. Lutke su rezultat pažljivog i minucioznog ručnog rada, izrađene kombinacijom  stirodura i  raznovrsnih materijala. Savršeno odlikuju produkciju doba koje prikazuju, ali i fantasy svijeta  te se ističu kao važne i zanimljive u kontekstu primijenjene umjetnosti, ali i animiranog filma.

Njihov izgled uz scenografiju i rekvizite vjerno prati radnju  animiranog filma u kojoj  zli čarobnjak  Prdoslav sa svojim silama zla ukrade kraljevo magično žezlo te  nadvije tamu  nad zemljim Balkanijom. To potakne viteza Rona da okupi družinu nesvakidašnjih heroja  kako bi svladali sile zla, ali i zlog čarobnjaka i njegove sluge.

 

Svi izložbeni predmeti korišteni su  u nastajanju procesa stvaranja animiranog filma  za čiju je  izradu bilo potrebno napraviti više od 20 000 fotografija. Dugogodišnje čitanje fantasy literature, igranje društvenih igara, poznavanje srednjeg vijeka i običaja, ali i iskustvo stečeno u kreiranju i izradi lutaka, kao i školi animiranog filma, uvelike se odražava na izradu svakog, pa i najsitnijeg detalja, kojim se konkretne priče oživljavaju u likovnom izričaju. Suvremeni virtualni svijet i klasični likovni izričaj se prožimaju na nevjerojatno začudan način blizak mlađim generacijama odgajanima u virtualnom svijetu.

 

*NAPOMENA: NAJLJEPŠE MOLIMO SVE POSJETITELJE DA SE ZBOG SVOJE I OPĆE SIGURNOSTI PRIDRŽAVAJU PROPISANIH EPIDEMIOLOŠKIH MJERA.

Osobama starijima od 16 godina, ulaz je dopušten uz predočenje EU digitalne COVID potvrde ili drugog odgovarajućeg dokaza o cijepljenju, testiranju odnosno preboljenju bolesti COVID-19.