KLAVIRSKI DUO IVA & KOSJENKA – PONEDJELJAK, 13. 11. U 19:30 – DOM KULTURE – ULAZ JE SLOBODAN

KLAVIRSKI DUO IVA & KOSJENKA

PONEDJELJAK, 13. 11. U 19:30

DOM KULTURE – ULAZ JE SLOBODAN

 

S osobitim veseljem najavljujemo koncert klasične glazbe na kojem će nastupiti istaknute hrvatske pijanistice, Iva Ljubičić Lukić i Kosjenka Turkulin. Njihov repertoar obuhvaća niz djela od klasike do 21. stoljeća i uključuje najvažnije skladbe pisane za klavir četveroručno.

Koncert će se održati u Domu kulture, 13. studenog s početkom u 19:30.

Ulaz je slobodan.

 

Iva Ljubičić Lukić i Kosjenka Turkulin u duu djeluju od 2012. godine. Dosad su kao duo nastupile u brojnim gradovima diljem Hrvatske i inozemstva. Redovito surađuju s ansamblom Glazbene staze.

Osnivačice su i umjetničke voditeljice  Zagrebačkog festivala klavirskih dua koji se održava od 2016. godine u okviru kojeg, uz koncerte, redovito organiziraju stručne skupove i tribine.

 

Iva Lubičić Lukić i Kosjenka Turkulin, praizvele su više djela hrvatskih autora (Zoran Juranić, Frano Parać, Ivan Končić) te su pokrenule i niz Notnih izdanja Zagrebačkog festivala klavirskih dua sa djelima hrvatskih autora za ovaj sastav.

 

Kosjenka Turkulin počela je učiti klavir u razredu Ljerke Čavić-Tomčik na Glazbenom učilištu Elly Bašić. Godine 2003. osvojila je stipendiju koja joj je omogućila da kao jedan od pet stipendista polazi Colleggio del mondo unito dell’ Adriatico u talijanskom gradiću Duinu. Usporedo, pohađa međunarodnu glazbenu školu Tršćanskog trija gdje pohađa nastavu klavira kod Alberta Miodinija i komorne glazbe sa članovima Tršćanskog trija (Dario de Rosa, Renato Zanettovich,) te Maureen Jones i Enrica Bronzija.

Diplomirala je klavir na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu u razredu Đorđa Stanettija.  Na Konzervatoriju u Parmi završila je studij komorne glazbe u razredu Pierpaola Maurizzija, a na istoj ustanovi nastavu klavira pratila je u klasi profesorice Elisabette Ghidini.

Pohađala je dvogodišnji seminar komorne glazbe u razredu Parmskog Trija na Accadmia di Fiesole u Firenzi. Kao komorna glazbenica osvojila je prve nagrade na Međunarodnim natjecanjima Città di Montichiari (duo klavir i violončelo) i Riviera Etrusca (lied).

Ostvarila je brojne nastupe u domovini i inozemstvu kao solistica i članica komornih sastava (Tribina Darko Lukić, Musica no museu – Rio de Janeiro, Arpe del Mondo – Cagliari, ciklus Virtuoso, ciklus Vinko Lesić, ciklus koncerata „Iz Salona Očić“, Rapske ljetne večeri, Glazbene staze…). Redovito surađuje sa pjevačima (Marija Lešaja, Ana Jembrek) i svira u klavirskom duu sa pijanisticom Ivom Ljubičić Lukić uz koju je i umjetnička voditeljica „Zagrebačkog festivala klavirskih dua“. Uz Taru Horvat i Andriju Šimića članica  je klavirskog trija Roter Igel. Zaposlena je kao korepetitor  gudačkog odjela G.U. Elly Bašić u Zagrebu.

 

Pijanistica Iva Ljubičić Lukić završila je diplomski i poslijediplomski studij usavršavanja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Pavice Gvozdić i poslijediplomski studij na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu iz područja menadžmenta u kulturi. Tijekom školovanja osvojila je brojne nagrade na državnim i međunarodnim natjecanjima pijanista. Usavršavala se na seminarima uglednih pijanista (E. Indjić, R. Muraro, B. Romanov, N. Flores). Ostvarila je nastupe diljem Hrvatske (ciklusi Virtuoso, Mladi za mlade, Iz Salona Očić, Tribina Darko Lukić, Makarsko ljeto, Festival Rendez-vous, Rapske glazbene večeri, Senjske koncertne večeri, Festival Glazba i riječ u Cavtatu…) i u inozemstvu (Italija, Slovenija, Makedonija, Švicarska, Irska). Sudjeluje u izvođenju edukativnih umjetničkih programa u organizaciji Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske (Ruksak (pun) kulture) i Hrvatske glazbene mladeži (Glazba u kvartu).

Uz solističke nastupe, osobito njeguje komorno muziciranje. Voditeljica je i osnivačica koncertnog ciklusa Glazbene staze i članica ansambla Glazbene staze – jedinog hrvatskog „pierrot“ sastava. Djeluje u ansamblu Le trio uz sopranisticu Mariju Lešaju i flautisticu Edu Rimanić te u duu s pijanisticom Kosjenkom Turkulin s kojom osniva Zagrebački festival klavirskih dua.

Uz koncertne i organizacijske aktivnosti, surađuje s brojnim kompozitorima i praizvodi njihova djela, autorica je više prilagodbi za različite komorne sastave, redaktorica je notnih izdanja za klavir četveroručno. 2022. godine izdavačka kuća Cantus izdaje nosač zvuka Pierrot project op. 1 ansambla Glazbene staze.

Od 2007. godine zaposlena je kao profesorica klavira u Glazbenoj školi Pavla Markovca u Zagrebu gdje sa svojim učenicima postiže uspjehe na brojnim nastupima i osvaja nagrade na natjecanjima pijanista u Hrvatskoj i inozemstvu.

 

Koncert ostvarujemo uz potporu Ministarstva kulture i medija RH i Grada Nova Gradiška.