KONAČNA SLOBODA – PONEDJELJAK, 25. 4. U 19:30

KONAČNA SLOBODA

 

PONEDJELJAK, 25. 4. U 19:30

 

IZVORNO IME: Grosse Freiheit

REDATELJ: Sebastian Meise

ULOGE: Franz Rogowski, Georg Friedrich, Anton von Lucke, Thomas Prenn

ŽANR: igrani

TRAJANJE FILMA: 116 min  

GODINA: 2021.

DRŽAVA: Austrija, Njemačka

DOBNA PREPORUKA: 15

BESPLATNA PROJEKCIJA

 

S veseljem najavljujemo još jednu suradnju sa ZFF-om!

 

SADRŽAJ FILMA:

Austrijski kandidat za nagradu Oscar 2021. godine Konačna sloboda, film je redatelja Sebastiana Meisea o neobičnoj ljubavi dvojice zatvorenika u poslijeratnoj Njemačkoj. Hans (Franz Rogowski – VictoriaUndineTransit) uvijek iznova završava u zatvoru zbog zloglasnog članka 175, koji mušku homoseksualnost tretira kao kazneno djelo. Nakon što je preživio nacistički koncentracijski kamp, Hansa 1945. prebacuju ravno u zatvor, gdje upoznaje osuđenog ubojicu Viktora (Georg Friedrich – Helle Nächte – Srebrni medvjed za najboljega glumca). Tijekom Hansovih čestih povrataka, prvotna netrpeljivost između dvojice muškaraca prerasta u nešto poput ljubavi. Konačna sloboda dobitnik je Nagrade žirija u programu Izvjestan pogled ovogodišnjeg Cannesa, dobitnik nagrade Europske filmske akademije za najbolju kinematografiju i originalnu glazbu te pobjednik prošlogodišnjeg Zagreb Film Festivala.

 

Njemačka nakon Drugog svjetskog rata. Rušenje nacističkog režima i desnog totalitarizma nije svima donijelo slobodu. Ne samo zato što je velika većina stanovništva podržavala Hitlera i njegovu strahovladu, nego i zato što postoji manjinska skupina građana kojima saveznička okupacijska uprava negira građanska prava jednako kao što im je negirala i nacistička vlast. To su homoseksualci. Među njima je i Hans Hoffmann koji voli prakticirati seks s drugim muškarcima u muškom WC-u. Ponekad masturbiraju zajedno, ponekad imaju oralni ili analni seks. Iako je 1945. spašen iz logora, odmah je bačen u zatvor kao homoseksualac. Tamo je upoznao Viktora Bixa, koji nije krio gađenje prema njemu i njegovim sklonostima, ali shvativši da je bio zatočenik koncentracionog logora ipak mu je pomogao. Hans je ponovno zatvoren u 1950-ima nakon što je uhvaćen s ljubavlju svog života. 1968., dvadeset godina nakon što je upoznao Viktora, Hans mora pomoći svom bivšem cimeru. Tijekom dugog boravka u zatvoru postao je ovisan o drogama, čeka ga treće ročište i nada se da bi ipak mogao biti pušten…

 

 

Ulaznice možete rezervirati putem e-maila: domkulturenovagradiska@gmail.com, na br. telefona: 035/331-010, kupiti u tajništvu Učilišta radnim danom od 7,00 do 15,00 i na blagajni, sat vremena prije projekcije.