KONCERT DUA GILMING – DROPULIĆ, 19. 5. U 16,00 SATI

Poštovani,

 

s veseljem Vas pozivamo na koncert dua Gilming –Dropulić (glasovir/violina) koji će se u organizaciji POU M. A. Relković održati u srijedu 19. 5. u 16,00 sati u velikoj dvorani Doma kulture. Koncert ovih vrhunskih akademskih glazbenika održat ćemo uz potporu Grada Nova Gradiška i Ministarstva kulture i medija RH.

Veselimo se vašem dolasku!

 

*Zbog pridržavanja epidemioloških mjera nužna je ranija rezervacija mjesta u dvorani. Svoje ulaznice možete rezervirati mailom na tajnistvo@domkulture-ng.hr ili telefonski na 035 331 010.

NAPOMENA: NAJLJEPŠE MOLIMO SVE POSJETITELJE DA SE ZBOG SVOJE I OPĆE SIGURNOSTI PRIDRŽAVAJU PROPISANIH EPIDEMIOLOŠKIH MJERA.

 

Životopisi izvođača:

 

Petra Gilming maturirala je glasovir u klasi prof. Kamelije Zavrl u Zagrebu 1995., a diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Vladimira Krpana 2000. godine, a u istoj je klasi  2 godine nakon diplome i magistrirala.

Usavršavala se na seminarima uglednih pedagoga (N. Kazimirove, E. Timakina, L. Baranyaja, V. Pavarane, J. F. Antoniolija, V. Merzhanova i K. H. Kammerlinga), te u klasi prof. Luigia Mostaccia na postdiplomskom studiju u Spilambertu, Italija.

Laureat je velikog broja nacionalnih i međunarodnih natjecanja (Zagreb, Pinerolo, Moncalieri i Pietra Ligure). Dobitnica je nagrade rektora Sveučilista u Zagrebu, nagrade Radio podija, nagrade dekana Muzičke akademije u Zagrebu, nagrade „Darko Lukić“ 2000. g.  i nagrade Hrvatskog glazbenog zavoda. Godine 2015. osvaja prvu nagradu na Hrvatskom natjecanju mladih glazbenih umjetnika “Papandopulo” te nagradu HDS-a za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja u kategoriji komornih sastava. Kao članica Tria 1887, dobitnica je nagrade ”Artists on Globe” za najbolje mlade hrvatske glazbenike u 2015. godini. Godine 2016. osvaja nagradu Dvorane Vatroslav Lisinski za nastup na Tribini Darko Lukić sa Hrvatskim klavirskim triom.

Nastupa u zemlji i inozemstvu kao solist, komorni muzičar te uz orkestre (Simfonijski orkestar Muzičke akademije, Hrvatski komorni orkestar, Dubrovački simfonijski orkestar i dr.), surađujući s dirigentima Igorom Gjadrovom, Pavlem Dešpaljem, Franom Krasovcem i dr., na istaknutim festivalima (Dubrovačke ljetne igre, Osorske glazbene večeri, Zagreb Kom, Diapason, Dani Milka Kelemena, te festivali u Vukovaru, Šibeniku, Poreču, Rovinju, Nizozemskoj i Danskoj).  Surađuje sa istaknutim domaćim i inozemnim umjetnicima kao što su Božo Paradžik, Monika Leskovar, Frederic Moreau, Kimiko Nakazawa, Ho-Young Pi, Petr Fedotov, Orest Shourgot, Goran Končar, gudački kvartet Porin.

Službeni je umjetnički suradnik brojnih seminara te violinističkih natjecanja (Međunarodno violinističko natjecanje ”Vaclav Huml”, Nacionalno natjecanje “Boris Papandopulo”, Međunarodno natjecanje “Rudolf Matz”, Međunarodno natjecanje “Bistrički zvukolik” i dr.). Članica je Hrvatskog klavirskog trija (od 2014.) i Trija 1887 (od 2015.). Umjetnički je suradnik na Odsjeku za gudačke instrumente i gitaru Muzičke akademije u Zagrebu od 2005. godine.

 

Ivo Dropulić rođen je 1986. u Zagrebu u glazbeničkoj obitelji. Majka mu je bugarska pijanistica, a otac hrvatski orguljaš i skladatelj. Godine 1992. obitelj se seli u Bugarsku. Sa sedam godina Ivo počinje pohađati Muzičku školu u Plovdivu. Usprkos glasoviru, obiteljskom glazbalu, za životnog partnera izabire violinu te uči kod prof. Dorine Dankove, studentice Davida Ojstraha. Godine 1999. održava prvi samostalni recital u Plovdivu izvodeći skladbe Bacha, Paganinija i Wieniawskog. Smatran čudom od djeteta, skreće na sebe pozornost nakon povratka u Hrvatsku, kada kao četrnaestogodišnjak i najmlađi sudionik osvaja prvo mjesto na državnome natjecanju izvodeći Paganinijev Prvi koncert za violinu i orkestar.

Godine 2001. upisuje studij na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, gdje uči kod prof. Tonka Ninića, dugogodišnjega koncertnog majstora ansambla Zagrebačkih solista i kod prof. Leonida Sorokowa te s odličjem 2005. stječe diplomu. Godine 2002. pobjeđuje na izboru za hrvatskoga predstavnika na Eurovizijskom natjecanju mladih glazbenika EBU u Zagrebu, a postaje i najmlađim dobitnikom nagrade Stiepan Šulek – za najbolju izvedbu skladbe za violinu. Godinu poslije s iznimnim uspjehom debitira uz Komorni orkestar Sofijskih solista u Sofiji. Godine 2005. postao je laureatom Međunarodnoga violinističkog natjecanja Vaclav Huml u Zagrebu, a otkrićem natjecanja nazvao ga je član žirija, čuveni violinist Maxim Fedotov. Iste godine dobitnik je Nagrade Zagrebačke filharmonije za najuspješnijeg mladog glazbenika. Od 2006. usavršava se kod prof. Tonka Ninića, prof. Michaela Frischenschlagera i poznatoga bugarskog violinista prof. Minča Minčeva. U karijeri nastupa s vodećim orkestrima u Hrvatskoj: sa Zagrebačkom filharmonijom, Zagrebačkim solistima, Simfonijskim orkestrom HRT-a, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Varaždinskim komornim orkestrom te s Komornim orkestrom Sofijskih solista i ansamblom Cappella Istropolitana iz Bratislave i s dirigentima kao što su Alun Francis, Johannes Wildner, Nicholas Milton, Plamen Djouroff, Zlatan Srzić, Mladen Tarbuk, Ivan Repušić. Koncertira u Austriji, Bugarskoj, Italiji, Njemačkoj, Slovačkoj i Japanu. Širok raspon interesa uočen je od početaka Dropulićeva glazbeničkog razvoja.

Već s prvim iskustvima, učestalim slušanjem Mise u h-mofu u dobi od samo tri godine, Ivina glazbena osobnost oblikuje se i povezuje s djelom Johanna Sebastiana Bacha. Ta sklonost i poseban odnos premo Bachovoj glazbi, razvijani i njegovani tijekom vremena, posvjedočeni su najnovijim zapisom. S druge strane, neobična suverenost izvodilačke tehnike širom je otvarila vrata virtuozu Ivi Dropuliću za intiman odnos s najčudesnijom pojavom u povijesti instrumentaine glazbe te se nerijetko u novinskim napisima susreću izrazi kao hrvatski Paganini, Paganini u Kneževu dvoru i slično. Ivo Dropulić svira na violini iz 1824., koja potječe iz radionice francuskoga majstora Jeana Baptistea Vuillaumea, inače osobnoga lutijera Nicolňa Paganinija.