NOĆ KAZALIŠTA U DOMU KULTURE – SUBOTA, 21. 11. U 19, 00 SATI

NOĆ KAZALIŠTA U DOMU KULTURE

SUBOTA, 21. 11. U 19, 00 SATI

ULAZ BESPLATAN!

 

S veseljem Vas pozivamo na ovogodišnju Noć kazališta u našem  Domu kulture. Uz gostovanje Teatra Exit s izvrsnom predstavom Münchhausen, 21. 11. u 19,00 sati, prije i nakon izvedbe moći će se razgledati i grupna žirirana izložba Gavran, dok će  20. 11. naši gimnazijalci uživati u pripovjednoj predstavi „Pričom te zovem“ i izvedbi sjajne umjetnice Margarete Peršić.

 

O predstavi Münchhausen:

Kazališna priča o barunu Münchhausenu, čovjeku sa stilom i s još bujnijom maštom, već godinama zabavlja publiku. Temeljena na književnom liku njemačkog plemića kojeg je stvorio pisac Rudolf Erich Raspea, ova uspješnica prati avanture i čudesna putovanja puna nevjerojatnih događaja jednog naizgled običnog muškarca. Slava baruna Münchhausena prelazi granice Europe, a njegov najpoznatiji podvig onaj je koji izmlati njegov jezik, rob neobuzdane mašte koja samouvjerenog baruna tjera da bude najveći lažac u ljudskoj povijesti. I da se time ponosi.

On ne laže iz pakosti ili zlobe, on laže iz strasti za životom. Preuveličava jer voli sebe, ali i druge koje uveseljava svojim nevjerojatnim storijama o beskrajno nevjerojatnim postignućima.

Magična izvedba samo jednog glumca, vrsnog Vilima Matule, gledatelje u sat i 10 minuta trajanja predstave odvodi na fantastično putovanje Orijentom, carskom Rusijom i Bečom Marije Terezije. Kroz samo jedno tijelo uspijemo upoznati više od deset različitih likova. Obilje osobnosti, naglasaka i regija zastupljeno je u tom karakternom vrelu glumca Vilima Matule.

Njegova je izvedba doista vrsna, on uspijeva od ljigavog stvoriti zabavno, od nadmenoga šarmantno. Sve te silne nevjerojatne avanture baruna Münchhausena neodoljivo podsjećaju na lik Nicka Praskatona, njemačkog strip-junaka uz kojeg su odrastale generacije.

Potpuno ogoljena scena, prava egzitovska, potpuno je dovoljna za transportaciju u egzotične krajolike. Crna pozadina, jednostavna da jednostavnija ne može biti i Vilim Matula odjeven u crno dovoljni su za stvaranje zemlje čudesa u umovima gledatelja.

Fantastično je kod te kratke, ali slatke predstave to što tjera publiku da u jednakoj mjeri koristi maštu kao i njezin jedini protagonist. Da bismo vjerovali priči, moramo zamišljati, nešto što sve rjeđe činimo u svijetu vizualno impresivnih efekata, filmova i društvenih mreža.

U sat vremena smijeha i pametne zabave, humora koji aludira i na neke hrvatske boljke, Münchhausen svojim pričama nudi otkrivanje svijeta laži, ali onih koje možemo oprostiti.

 (izvor: https://dnevnik.hr/showbuzz/preporuke/recenzija-predstave-munchhausen—569627.html)

Redatelj: Boris Kovačević

Igra: Vilim Matula

Producent: Roman Šušković – Stipanović

Trajanje predstave: 1 h 10 min

Ulaz je besplatan uz obveznu rezervaciju ulaznica na tajnistvo@domkulture-ng.hr  ili na broj mobitela: 095/304 0510

 

Nagrade i priznanja:

NAGRADA VLADIMIR NAZOR

Godišnja nagrada Vladimir Nazor – Vilimu Matuli za glumačko ostvarenje u monodrami Münchhausen

FESTIVAL MALIH SCENA U RIJECI

Najbolji glumac Festivala – Vilim Matula

Najbolja glavna muška uloga – Vilim Matula

Najbolja predstava po ocjeni publike – Münchhausen

FESTIVAL GLUMCA U VINKOVCIMA: Najbolja izvedba monodrame – Vilim Matula

DANI SATIRE: Glavna nagrada za mušku ulogu – Vilim Matula

NAGRADA HRVATSKOG GLUMIŠTA: Vilim Matula

FESTIVAL MONODRAME BITOLA : Najbolja predstava

FESTIVAL MONODRAME U ZEMUNU: Najbolja predstava

 

Petak, 20. 11. u 13, 30

Javno čitanje radova mladih novogradiških pisaca (suradnja s ogrankom MH u Novoj Gradiški)

– Pričom te zovem- pripovjedna predstava u izvedbi Margarete Peršić

Ulaz besplatan (organizirani dolazak učenika Gimnazije Nova Gradiška).

 

Pripovijedanje narodne priče u izvedbi umjetnice Margarete Peršić, izuzetan je audiovizualni doživljaj za sve generacije. Svojim pristupom odabranu narodnu bajku umjetnica  podiže na razinu zasebnog, specifičnog scenskog izričaja. U izvedbi kombinira elemente pripovijedanja (storytelling), pantomime i teatra. Pripovjedna predstava počiva na tradicijskim pripovjednim znanjima, a umjetnica često koristi animacijske i minimalne scenske elemente kako bi zvukom ili bojom doprinijela izravnijem stvaranju mentalne slike kod publike. Ovo je izuzetno ekspresivna forma koja se oslanja na mimiku, geste, posturu i govor tijela te glasovne varijacije.

 

*Napomena

NAJLJEPŠE MOLIMO SVE POSJETITELJE DA SE ZBOG SVOJE I OPĆE SIGURNOSTI PRIDRŽAVAJU PROPISANIH EPIDEMIOLOŠKIH MJERA.

MOLIMO VAS DA SE PRIDRŽAVATE PREPORUKA HRVATSKOG ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVSTVO ZA

SPRJEČAVANJE ZARAZE COVID-19 I POŠTUJETE PREPORUČENI RAZMAK TE UVJETE I RASPORED

SJEDENJA U KAZALIŠTU KAO I RANIJI DOLAZAK NA DOGAĐAJE.

OBAVEZNE SU MASKE ZA LICE TIJEKOM ULASKA, BORAVKA I IZLASKA IZ PROSTORA.