VATROMET KULTURE 2020., siječanj – svibanj

VATROMET KULTURE
I ove godine u Pučkom otvorenom učilištu M. A. Relković Nova Gradiška održavat će se brojne aktivnosti u sklopu našeg nagrađivanog projekta VATROMET KULTURE kojim se nizom edukativnih, kreativnih radionica, koncertima klasične glazbe, izložbama, predstavama… želi djeci približiti kultura i umjetnost kao sastavni dio obrazovanja. Projekt koji je POUMAR pokrenuo s ciljem kazališnog, glazbenog i likovnog opismenjavanja djece i mladih provodit će se tijekom pet mjeseci, a svaka aktivnost je prilagođena određenoj skupini djece i mladih.
U siječnju i veljači smo, u dogovoru s vrtićima i školama, održali i 5 besplatnih projekcija prigodnih filmskih naslova za djecu i mlade. Ulaz na projekcije bio je besplatan.
Iduće aktivnosti projekta su likovne radionice namijenjene djeci razredne nastave, a na njima će sudjelovati dječica i nastavnici OŠ „Mato Lovrak“. Organizirat ćemo 5 radionica za ukopno cca 100 djece.
Veselimo se novim likovnim radovima naših malih kreativaca 😊
O voditeljici radionica:
Tatjana Kostanjević rođena je 1963. u Rijeci. Diplomirala kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1988. godine. Svojim umjetničkim radom predstavila se na četrdesetak samostalnih izložbi te je isto toliko njenih skulptura postavljeno na javne površine. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeke. Grad Opatija izdao je monografiju Tatjane Kostanjević 2005. godine, a za doprinos u kulturi dodijeljena joj je 2010. godine nagrada Grada Požege. Kao samostalni umjetnik živi i stvara u Požegi i Opatiji.
U veljači ćemo organizirati i 4 edukativne likovne radionice pod stručnim vodstvom akad. slikarice Ivane Barišić Tomšić.

12. 2. održat ćemo besplatnu edukativnu predstavu o prometu predstavu za naše najmanje Znakovi za najmanje. Cilj predstave je djeci na jednostavan način, kroz igru i zanimljive situacije istaknuti važnost pravilnog ponašanja u prometu. Glavni lik predstave je semafor koji neumorno prati promet na raskršću. On djecu upoznaje sa svojim prijateljima, prometnim znakovima, i pokazuje im kako oni pomažu djeci. Glumi, svira, pjeva i animira lutka Fabijana: Hrvoje Zalar
U veljači (17. 2. ), za učenike razredne nastave planiramo i dvije izvedbe predstave Priča o tupsonima ili zašto treba učiti, Kazališta Prijatelj. Tekst za ovu poučnu predstavu napisao je Hrvoje Zalar, koji ju je i režirao, a u predstavi glume: Anja Đurinović Rakočević/Mateja Majerle, Hrvoje Zalar. Kazalište Prijatelj pokušava prijateljski, duhovito odgovoriti na pitanje zašto treba učiti. Predstava je namijenjena djeci od 7 do 12 godina.

U ožujku i travnju održat ćemo i majstorski seminar glasovira pod vodstvom naše vrhunske glazbenice i glazbene pedagoginje doc. art Mie Elezović. Seminari će se održavati subotom u razdoblju od 21. ožujka do 25. travnja.
U ožujku (17. 3. ) otvorit ćemo izložbu Kuc-kuc, ovdje Tifološki muzej!
Isti dan održat ćemo i tri edukativne radionice pod stručnim vodstvom muzejske pedagoginje savjetnice mr. sc. Vesne Sušić sa ciljem senzibilizacija djece školske dobi.
Razgledavanjem izložber Kuc, kuc, ovdje Tiflološki muzej! Djeca će upoznati stalni postav Tiflološkog muzeja približiti ga i onim učenicima koji nisu u mogućnosti doputovati u Zagreb.
Cilj nam je upoznati posjetitelje s načinom života i s problemima s kojima se susreću osobe oštećena vida te na taj način promovirati toleranciju, važnost i neophodnost izjednačavanja mogućnosti . Iskustvo upoznavanja “onih drugih” iznimno je važno.
Cilj radnica je podučiti učenike osnovama komuniciranja s osobama oštećena vida ( kako pristupiti, kako se obraćati…), osnovama pisma za osobe oštećena vida (naziv pisma, sistem pisanja…) i osnovama orijentacije i kretanja osoba oštećena vida (bijeli štap, pas vodič, kretanje…)

18. 3. ugostit ćemo Kazalište slijepih i slabovidnih „Novi život“ s predstavom Čovječja ribica, autora Vojina Perića. Kazalište je jedinstven način da se progovori o drukčijosti i životu koji nije uobičajen, pa bi mogao biti zanimljiv, ako ne kao kazališna priča, onda kao edukacija mladima, odnosno ekologija duha za odrasle.
Iduće aktivnosti projekta VATROMET KULTURE obuhvaćaju edukativno – kreativnu dramsku radionicu za osnovnoškolce koja će se pod stručnim vodstvom mr. sc. Nikice Viličić, održavati od veljače do svibnja, a čiji je krajnji proizvod predstava koju izvode polaznici.
Isti ciklus radionica održat ćemo i za srednjoškolce.
Održat ćemo i radionicu suvremenog plesa za srednjoškolce koja će se također odvijati od veljače do svibnja. Radionica je zasnovana na pokretu i plesu. Uključivanjem plesa u kretanje razvija se kreativnost, sloboda, tjelesna i psihička stabilnost. U radu se koriste tehnike suvremenog i modernog plesa, a velik dio radionice posvećen je improvizacijama i razvijanjem osobnog načina kretanja i izražavanja te na pronalazak svog osobnog tjelesnog izraza, razvijanje navike razgibavanja, održavanje tjelesne aktivnosti te osvješćivanje cijelog tijela. Radionica će rezultirati plesnom sekvencom.

U svibnju 2020. Održat ćemo i koncert ansambla Musica viva. Eminentni zagrebački umjetnici, članovi Zagrebačke filharmonije, solisti i profesori Muzičke akademije u Zagrebu udružili su svoje umijeće i ljubav prema glazbi surađujući već dugi niz godina u ansamblu Musica Viva (Renata Penezić-flauta, Branko Mihanović-oboa, Jasen Chelfi-violončelo i Pavao Mašić-čembalo). Ansambl je osnovala još davne 1998. Godine ugledna glazbenica, čembalistica i profesorica na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, Višnja Mažuran. Zahvaljujući brojnim nastupima i visokoj umjetničkoj kvaliteti, profilirao se kao jedan od vodećih ansambala te vrste u Hrvatskoj.
Musica Viva u svojim interpretacijama ujedinjuje visoki profesionalizam, odlično poznavanje stilskih odrednica pojedinih razdoblja, te sjajnu uigranost koja njihovu svirku čini izbrušenom do najsitnijih detalja.
Sve aktivnosti u sklopu projekta odvijaju se uz potporu Grada Nova Gradiška i Ministarstva kulture RH.
Sve aktivnosti u sklopu projekta su besplatne.
Programi projekta VATROMET KULTURE uvelike pridonose razvoju i edukaciji publike, odnosno dostupnosti vrijednog umjetničkog sadržaja širem krugu publike, posebno djece i mladih.